Kylling Gong Bao – Jeg elsker denne retten!

Dette er en eksplosjon av smaker fra det asiatiske Szechuan kjøkkenet!


INGREDIENSER


4

porsjoner

Marinade

2 ss Ketjap manis (søt soya)

2 ss Soyasaus

2 ss riseddik

1 ts pepper

2 ts bakepulver

Saus

5 ss ketjap manis

1 ss soya

2 ss black vinegar

1 ss riseddik

2 ss maisenna mel

1 ss sukker

2 dl kyllingkraft

Resterende ingredienser

3 stk kyllingfilet

1 stk kinahvitløk

1 klump fersk ingefær

1 stk rød chili

3 stk vårløk

2,5 dl peanøtter

1 ss chinese red oil.


Jeg er veldig glad i asiatisk mat. Er det en rett jeg bestiller mye oftere enn andre er det nettopp Chicken Gon Bao. Når jeg nylig fikk forespørsel fra en som følger siden min om jeg hadde oppskrift på denne måtte jeg bare lage denne med en gang! Her er det en del ukjente råvarer for mange, men du får tak i råvarene på matbutikker med godt utvalg eller nærmeste innvandrerbutikk.


Steg 1

Start med å blande sammen marinaden og rør godt rundt.Steg 2

Skjær kyllingen i tynne strimler og bland godt sammen med marinaden. Sett i kjøleskapet frem til bruk. Den kan gjerne stå noen timer , men ikke kortere enn 15 minutter.Steg 3

Finn frem en ny bolle og bland alle ingrediensen til sausen i en egen bolle. Rør godt sammen. Det er smart å bruke maisenna mel for da tykner sausen etterpå når den koker. Dette er noe som gjøres i mange asiatiske retter.Steg 4

Finhakk de andre ingrediensene og legg i boller. Denne retten lages på høy varme og da er det greit at alt er klart. Chinese red oil kan du kjøpe i butikken, men det blir aller best om du lager det selv. Her er oppskrift på min hjemmelagde Chinese red oil – Den perfekte chiliolje!Steg 5

Finn frem en stekepanne og sett på høy varme. Tilsett litt nøytral olje, chilioljen, hvitløk, chili og ingefær. Stek i noen minutter.Steg 6

Legg i kyllingen og stek videre på høy varme under omrøring. Dette tar ca 5 minutter. Hell over sausen og la koke videreSteg 7

Skru ned varmen og la småputre i 5-10 minutter. Hell i peanøtter og vårløk 2 minutter før servering. Smak til sausen. Hvis du synes den er for sterk eller syrlig tar du litt mer av den søte soyaen. Smak til så du får en bra balansert rett.Steg 8

Nå er din Kylling Gon Bao klar for å nytes. Jeg serverer den sammen med kokt ris. Finn frem en serviett for her er det mulig at du blir litt svett i panna 🙂 Lykke til.

Chinese red oil – Den perfekte chiliolje!

Sichuan er en provins i Kina og kjent for sin gode mat. Denne fantastiske chilioljen brukes som dressing og base i supper og flere andre retter.


INGREDIENSER


10

dl

10 dl solsikkeolje

3 ss ristede sesamfrø

20 ss chiliflakes

4 stk laurbærblad

2 ss sichuan pepper

1 klump fersk ingefær

1 stk kanelstang

6 stk stjerneanis

6 stk roten til vårløk (det hvite)

7 stk nellik stilker

1 ss Spisskummen frø

1 ss fennikelfrø


Sichuan pepper har en unik smak. Denne sausen er sterk!! lag et glass og det har holdbarhet i mange måneder. Jeg har blitt veldig glad i wonton. Det er fantastisk godt med wonton med chilisaus. Det kommer oppskrift på wonton og wontonsuppe på siden snart. Ta en tur innom en asiatisk butikk og kjøp billige krydder til denne sausen. Denne oppskriften er veldig stor, men det er bare å justere mengde i oppskriften.


Steg 1

Start med å riste sesamfrø i en tørr panne til de blir gyldne og du kjenner en god lukt. Dette tar 5-10 minutter.Steg 2

Legg alle krydderne utenom chiliflak og litt av sichuan pepperet i en kjele. Hell i oljen og varm opp på medium varme. Etter det begynner å boble rundt noen av krydderne, la stå i 15 minutter. Når du jobber med varm olje så vær alltid i nærheten og pass på at det ikke blir for varmt. Når du kjenner en kraftig og god kydderlukt er det ferdig.


Steg 3

Hell 3/4 av chiliflakene i en stålbolle eller kjele.Steg 4

Finn frem en sil og hell den kokende oljen over chiliflakene. Ikke ta med krydderne som har smaksatt oljen. La det være igjen 1/3 av oljen. Tilsett de ristede sesamfrøene og resten av chiliflakene + sichuanpepper. Rør godt rundt og vent 5 minutter før du heller over resten av oljen.


Steg 5

Bland godt sammen og la kjøle seg litt før du heller det over på et tett syltetøyglass. Snu opp ned av og til. Denne sausen må stå i minimum et døgn før den er klar. Etter et døgn får denne sausen den dype røde fargen på oljen.Steg 6

Nå er din Chinese red oil klar for bruk. Denne har holdbarhet på mange måneder så lenge den er i glasset sitt. Brukes som dipp, i retter og som base i flere gode sauser. Lykke til.