Traditionell mat från HollandAndijviestamppot med Gehaktbal


Stamppot:


1 kg potatis

Andijviesallad (eller romansallad)

ca 200 g tärnad bacon

50 g smör


Gör så här:


Koka potatis, skär Andijviesallad i tunna strimlor och stek det tärnade baconet i smör till det blir fint knaprigt. När allt är klart, mosa alla ingredienser tillsammans med en potatisstöt. Moset (stamppot) är klart!Gehaktbal:


500 g köttfärs

1 ägg

Ströbröd

Gehakt kryddmix (salt, pepper, koriander, muskot, lagerblad, ingefära, lite lök)


Gör så här:


Blanda kryddmix i köttfärsen och lägg i ströbröd och ägg. Rulla fyra bollar och stek på medelvärme i 20 till 25 minuter tills de är genomstekta.
Holländsk Stamppot (grönsaksmos) med prinskorv


Ingredienser

½ kg potatis

250 g sötpotatis

2 morötter

½ dl riven ost

250 g prinskorv

1 grön paprika

1 röd paprika

1 stång selleri

1 gul lök

Salt

Peppar

1 dl mjölk

Olivolja

Margarin


Instruktioner

Skala potatis, sötpotatis och borsta morötterna. Skär i bitar så de blir klara snabbare, lägg i en gryta, fyll på med vatten, salta och koka upp. Låt detta koka tills grönsakerna är mjuka, cirka 25 minuter.

Under tiden grönsakerna kokar, skala lök, och rensa och tärna paprika och selleri. Skär i centimeterstora fyrkanter, korven i centimetertjocka skivor. Hetta upp en stekpanna med lite olivolja, lägg i lök, paprika, selleri och korv och stek tills löken blivit transparent och korven fått färg. Salta och peppra. Häll av vattnet och mosa de kokta grönsakerna med lite mjölk, margarin, salt och peppar. Tillsätt den rivna osten, rör om.

Blanda nu ned de stekta ingredienserna i moset. Klart att äta!

Lite svensk lingonsylt, inlagd gurka och grov senap förhöjer smaksensationen!